Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porušil Zeman ústavu? Právník vysvětluje, jak je to s nejmenováním Pocheho

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kancléř Vratislav Mynář při dnešním ceremoniálu na Pražském hradě uvedl, že prezident Miloš Zeman jmenoval vládu podle druhého odstavce článku 68 ústavy. Ten uvádí, že hlava jmenuje premiéra a na jeho návrh ostatní členy vlády, které pověřuje řízením ministerstev. Jak je to tedy s Miroslavem Poche, který se nakonec šéfem diplomacie nestal?

Zeman podle ústavního právníka Jana Kysely při dnešním jmenování vyhověl ústavě, pokud mu premiér Andrej Babiš (ANO) po doručení původní nominace Pocheho dodal další návrh, ve kterém místo Pocheho navrhl do čela ministerstva zahraničí předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Pokud však Babiš trval na Pochem a Zeman nominaci nevyhověl a navíc "svévolně" jmenoval Hamáčka místo Pocheho, šlo o vážné porušení ústavy ze strany prezidenta.

"Pokud to řekli takhle a nikdo to nerozporoval, tak se mi zdá, že musel být učiněn mezikrok, kdy pan premiér řekl, že pana Pocheho sice navrhl, ale je si vědom, že k němu má prezident výhrady. A se zřetelem k tomu navrhuje, aby kromě toho, že jmenuje pana Hamáčka ministrem vnitra, tak ho pověřil i vedením ministerstva zahraničí," uvedl Kysela.

"Pokud Babiš svůj původní návrh takto pozměnil, prezident nebyl nucen formálně odmítnout jeho návrh na jmenování Pocheho, protože dostal novější návrh, kterému vyhověl," dodal Kysela.

Zeman dříve opakovaně zdůraznil, že Pocheho kvůli postoji k migraci a k Izraeli či jeho někdejšímu působení v pražské politice nejmenuje. Vážné výhrady k Pochemu vyjadřovali také komunisté, kteří by měli vládu podpořit ve Sněmovně. 

Babiš dnes odpoledne novinářům řekl, že zůstal u původní nominace. "Já nikoho nezměnil. V minulosti jsme měli podobný případ," uvedl. Po prvním jednání nové vlády novinářům řekl, že v pondělí doručil nominaci podle návrhu ČSSD. "Ale my jsme o tom diskutovali s panem prezidentem a proto, aby tady nevznikla nějaká krize, tak že ta varianta s pověřením pana předsedy Hamáčka byla taky diskutována a ve finále realizována," vysvětlil.

K ústavnosti Zemanova počínání se vyjadřovat nechtěl. "Chápu, že média potřebují nějakou krizi. Já se těm krizím vyhýbám. Je podstatné, že vláda byla jmenována. Předpokládám, že ten problém se v řádu měsíců vyřeší," uvedl.

Témata:  Miloš Zeman Ústava České republiky Miroslav Poche

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy