reklama

Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše (ANO) dnes ráno. Podle ústavy musí kabinet předstoupit před poslance s žádostí o důvěru do 30 dnů. První Babišova jednobarevná vláda ANO důvěru Sněmovny v polovině ledna nezískala. Hlasovali pro ni jen poslanci hnutí.

Rovněž kabinet ANO a ČSSD je menšinový, dohromady má ve 200členné dolní komoře 93 hlasů. Opřít by se mohl podle plánů o komunistické poslance, jichž je 15. 

Babiš představil poslancům v úvodu dnešního jednacího dne Sněmovny členy nové vlády. Kalousek poblahopřál novým členům vlády ke jmenování. Řekl pak, že v pondělí byly informace o tom, že na seznamu nominantů je navrhován pro vedení ministerstva zahraničí kandidát ČSSD Miroslav Poche, řízením ministerstva ale Zeman pověřil předsedu ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka. Kalousek podotkl, že ústava neumožňuje libovolně změnit jméno, aniž by to předseda vlády navrhl, Babiš tedy podle něho musel Hamáčka navrhnout. Premiéra se ptal, kdy se tak stalo.

V podobném duchu se neslo Stanjurovo vystoupení. Jak uvedl, neví, zda je ministr vnitra ministrem zahraničí, ministr zahraničí ministrem vnitra, nebo obojí. Řekl, že buď byl navržen do čela diplomacie Hamáček, pak by se jednalo podle Stanjury o další ponížení ČSSD, nebo Poche, a pak by to nebylo podle předsedy frakce ODS v pořádku. Tázal se nové ministryně spravedlnosti Taťány Malé, jak to tedy bylo.

Potom, co odpověď nezazněla, Stanjura podotkl, že Malá se zřejmě drží Babišova doporučení, že nemá moc mluvit, ale spíše naslouchat. Kalousek řekl, že Babiš i Malá zvolili arogantní mlčení. "Opravdu to není nejlepší zahájení komunikace mezi vládou a opozicí," zdůraznil. Opozice podle něho využije všechny parlamentní instituty, aby pravdu zjistila.

Jmenováním do vlády Hamáčkovi zanikla funkce místopředsedy Sněmovny. Nového místopředsedu by dolní komora měla volit ve čtvrtek. ČSSD chce navrhnout Tomáše Hanzela.