Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na dvoře Pankrácké věznice se vzpomínalo na Horákovou. Mentalita komunistů se od té doby nezměnila, varoval Fiala

„Milada Horáková - barva“ od Cassius Chaerea – Vlastní dílo. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
„Milada Horáková - barva“ od Cassius Chaerea – Vlastní dílo. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Na dvoře Pankrácké věznice se dnes konala pietní vzpomínka na Miladu Horákovou, která byla popravena po vykonstruovaném monstrprocesu 27. června 1950. Podle Petra Fialy se komunisté nezměnili, o čemž svědčí jejich výroky. Před zapomínáním na minulost varovala také místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, na bagatelizaci komunistických zločinů upozornil starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (Strana zelených).

Horáková byla oběšena 27. června 1950 krátce po půl páté hodině ranní v areálu Pankrácké věznice. Spolu s ní byli popraveni tři muži, odsouzení v tomtéž procesu. 

Na stejném místě jako Horáková bylo popraveno 165 odpůrců komunistického režimu, dalších 12 na později zřízeném popravišti na jiném místě Pankrácké věznice. Ostatky mnohých z nich se nedochovaly. "Zničeno bylo 49 uren," řekl historik Vězeňské služby Aleš Kýr. Pravděpodobně byly vysypány a smíseny s hlínou v areálu věznice.

Fialovi vadí výroky současných komunistů, kteří tvrdí, že Horáková se dobrovolně přiznala. "Takové výroky jsou důkazem, že metody komunistů se změnily, ale mentalita se nezměnila vůbec," řekl. 

Podobný názor vyjádřila Horská. "Dnes by se jí na naší zemi nedívalo lehce," řekla o Horákové. "Byla přesvědčivá, pravdivá, rozeznala prolhanost komunistického režimu," uvedla o popravené političce.

Podle náměstka ministra spravedlnosti Petra Jägera případ Milady Horákové ukázal, jak křehké je demokratické zřízení, a jaké dopady má to, když se soudci a další představitelé justice stanou loutkami v předem zrežírovaném divadle. Uvedl, že o procesu s Horákovou tehdejší režim vydal knihu v nákladu 140 tisíc výtisků. Jednotlivé výpovědi v ní ale byly změněné či vypuštěné. "Tehdejší režim si uvědomoval sílu zmanipulované informace," řekl Jäger. 

Témata:  Milada Horáková Petr Fiala KSČM

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.