reklama

Základní priority a strategické cíle vlády zůstaly stejné jako v návrhu. V aktuálním prohlášení se stejně jako v návrhu také neobjevilo zdanění církevních restitucí, které rovněž požadovala KSČM.

„Posílíme účast na mírové a výcvikové misi v Afghánistánu (Resolute Support), zvýšíme přítomnost v Iráku," stálo v květnovém návrhu programového prohlášení vlády. V aktuálním znění prohlášení je tato věta změněna tak, že tvrzení o posílení misí bylo vypuštěno. „V souladu se schváleným mandátem budeme pokračovat v účasti na mírových a výcvikových misích v Afghánistánu (Resolute Support), Iráku a Mali," píše se nyní v bodě týkajícím se misí.

Slova o posílení zahraničních misí české armády kritizoval šéf KSČM Vojtěch Filip. Novinářům tehdy řekl, že komunisté kabinet ANO a ČSSD nepodpoří, pokud bude prohlášení takový závazek obsahovat. Filip se kvůli tomu následně v květnu sešel s předsedy ANO Andrejem Babišem a ČSSD Janem Hamáčkem. Babiš i Hamáček poté tvrdili, že schůzka neměla jasný závěr. Předseda ČSSD tehdy prohlásil, že že nevidí důvod, proč by z textu měly některé mise českých vojáků vypadávat.

Podle Hamáčka je ale dnes schválené programové prohlášení vlády v zásadě totožné s tím, o kterém hlasovali členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu o vstupu do vlády. Podle něj doznalo prohlášení jen kosmetických změn. „Příkladem jsou zahraniční mise. U těch došlo k aktualizaci v tom směru, že posílení zahraničních misí odsouhlasila na začátku června Poslanecká sněmovna. Kromě těchto drobností je programové prohlášení totožné s tím, které schválila socdem v referendu," doplnil.

KSČM již dříve oznámila, že je ochotna zvážit toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD, pokud bude programové prohlášení kabinetu obsahovat sedm základních programových požadavků komunistů. Kabinet by měl podle KSČM například zdanit církevní restituce, což se ale v prohlášení vlády neobjevilo. „Uvidím, jak se k textu (prohlášení) zachovají nově jmenovaní ministři," sdělil předseda KSČM na dotaz ČTK, zda jsou komunisté se zněním prohlášení vlády spokojeni.