Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poche bude na ministerstvu zahraničí politickým tajemníkem, europoslancem zůstane

Miroslav Poche /ČSSD/, předseda pražské ČSSD
Miroslav Poche /ČSSD/, předseda pražské ČSSD
Foto: Praha.eu

Praha – Prezident Miloš Zeman dnes Miroslava Pocheho ministrem zahraničí nejmenoval. Přesto bude europoslanec na ministerstvu pracovat, bude zastávat post politického tajemníka. Zeman již dříve Pochemu doporučil, aby o funkci ministra neusiloval kvůli svým postojům k migraci a nařčením z korupce.

Poche to dnes řekl serveru IHNED.cz. Pozici bude zastávat jen za symbolickou odměnu, zároveň zůstane i poslancem v Evropském parlamentu. „Nastupuji na ministerstvo jako nehonorovaný politický tajemník," řekl Poche serveru. „Samozřejmě nebudu nic řídit, má práce bude především v koordinaci a plnění různých úkolů," doplnil.

Zaměřit se chce třeba na přípravu na blízký summit NATO nebo rozvíjení vztahů s Německem. Ve čtvrtek se Poche zúčastní oficiálního uvádění Jana Hamáčka do funkce ministra zahraničí.

Poche poté Hospodářským novinám řekl, že pokud nebude jmenován ministrem, musel by premiér Andrej Babiš (ANO) podat na prezidenta kompetenční žalobu. Podobně se vyjádřili i další sociální demokraté. Babiš ale již v úterý uvedl, že ke kompetenční žalobě nevidí důvod. Také předseda ČSSD chce spor o jmenování Pocheho řešit spíše jednáním.

Ústavní právník Jan Kysela uvedl, že při dnešním jmenování prezident vyhověl ústavě, pokud mu premiér po doručení původní nominace Pocheho dodal další návrh, ve kterém místo Pocheho navrhl do čela ministerstva Hamáčka. Pokud však Babiš trval na Pochem a Zeman nominaci nevyhověl, a navíc "svévolně" jmenoval Hamáčka místo Pocheho, jednalo se o vážné porušení ústavy ze strany prezidenta.

Témata:  Miroslav Poche Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Miloš Zeman

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy