reklama

"NS z podnětu dovolání rozsudky soudů obou stupňů zrušil a věc vrátil státnímu zástupci k došetření, když rozhodnutí shledal předčasným, a přikázal provést další dokazování," řekl ČTK mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

"Jde o okolnosti, bez nichž nemůže soud spravedlivě rozhodnout, a tyto skutečnosti mohly a měly být objasňovány již v přípravném řízení před podáním obžaloby," stojí v rozhodnutí NS. Zmiňuje například možné napojení jednotlivých obviněných na extremistické skupiny v ČR či zahraničí.

V kauze Hitlerových projevů čelili Pavel Kamas, Lukáš Novák a Stanislav Beer obžalobě ze schvalování genocidy. Obžaloba směřovala také proti vydavatelství Guidemedia. Městský i Krajský soud v Brně ale všechny aktéry osvobodily. Dovolací řízení se pak vleklo od roku 2015 kvůli neúspěšné námitce podjatosti vůči senátu NS, který tvoří tři bývalí členové KSČ.

Lidem, kteří se na vydání Hitlerových projevů podíleli, hrozilo až deset let vězení. U brněnských soudů uváděli, že genocidu neschvalují a vydáním projevů jen čtenářům předložili historické dokumenty. Obžaloba knize vytýkala to, že kromě autentických projevů obsahuje také průvodní texty, které se dostatečně nedistancují od nacismu a Hitlerových názorů.