Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš letí do Bruselu na summit k migraci. Nemůžeme spasit celou planetu, vzkazuje

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha/Brusel - Premiér Andrej Babiš (ANO) se zúčastní dnešního summitu EU, jehož stěžejním tématem bude migrace. Před odletem sdělil, že ČR odmítne italskou žádost, aby všechny země unie převzaly svůj díl odpovědnosti za migranty zachráněné ve Středozemním moři.

Očekává se, že summit potrvá dlouho do noci, ačkoliv do Evropy se snaží dostat výrazně méně lidí, než na vrcholu migrační krize v roce 2015. Summit by kromě jiného měl odsouhlasit nový přístup k migrantům zachráněným ve Středozemním moři. Místo do evropských přístavů by měli být převáženi zpátky na severoafrické pobřeží, kde by bylo rychle rozhodnuto, kdo se může ucházet o azyl v EU a kdo bude vrácen domů. 

Lodě s migranty by od afrického pobřeží dle Babišových slov vůbec směrem do Evropy neměly vyplouvat. Je prý úkolem Itálie, Řecka, Španělska a Malty, aby zabezpečily ochranu jižní hranice EU.

"Budeme trvat na tom, že máme lidem, kteří migrují do Evropy, pomáhat v jejich zemích. Nemůžeme spasit celou planetu. Ilegální migraci musíme zabránit a ta opatření jsou jednoduchá," uvedl český premiér. Připomněl model, pro který se při svém vlastním řešení migrační problematiky rozhodla Austrálie.

"Problém Evropy je, že většina státníků připouští, že k nám proudí migranti a my je musíme akceptovat," poznamenal dále Babiš. Pokud budou evropští politici neschopní migrační problematiku radikálně řešit, mohou podle něj příští rok v eurovolbách posílit jasně protimigračně a radikálně zaměřené strany a hnutí.

Za hlavní problém nynější situace kolem migrace má Babiš to, že na migrantech výrazně vydělává organizovaný zločin. "Europol tvrdí, že v roce 2016 pašeráci dostali 2,7 miliard euro. Kdo přichází do Evropy, určují pašeráci, protože to je jejich kšeft," uzavřel premiér.

Témata:  Andrej Babiš uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy