reklama

"Já teď budu pracovat pro českou diplomacii, budu se snažit ukázat, že nejsem ani vítač, ani sluníčkář, ani amatér. Všechny ty nálepky, které mi pan prezident nebo jeho tiskový mluvčí za poslední dva měsíce dali, rád bych se jich zbavil a třeba potom pan prezident změní názor," prohlásil dnes Poche v Černínském paláci.

Záležitost kolem svého nejmenování má za ukončenou a ČSSD podle něj trvá na své nominaci. "Nemám žádné informace o tom, že by sociální demokracie plánovala ustoupit," řekl Poche. Zda může dojít i na kompetenční žalobu proti prezidentovi, komentovat nechtěl.

"Já myslím, že se nám podařilo najít řešení, které nijak neomezuje výkon diplomacie, ani postavení ČR v mezinárodním prostoru," řekl Poche. Soustředit se chce ve své nové funkci na výsledky summitu evropských lídrů v Bruselu a na přípravu k červencovému summitu NATO.

Poche řekl, že dnes s náměstky na ministerstvu projednával zpracování návrhu, jak by mohly v zahraničí vypadat oslavy 100. výročí vzniku Československa. Jako svůj další úkol vidí informování veřejnosti o činnosti EU.