reklama

Prezident Miloš Zeman pověřil řízením diplomacie vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) který se stal ministrem vnitra. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom stále opakuje, že Hradu doručil jeden seznam navrhovaných kandidátů, na němž u ministerstva zahraničí figuroval nominant ČSSD Miroslav Poche. 

Poslanec ODS Martin Kupka, který zařazení nového bodu na program schůze navrhoval, ale podotkl, že není jasné, jaké jméno u kolonky ministerstva zahraničí stálo. Protože jmenování kabinetu je významný ústavní akt, je podle Kupky nezbytné, aby se Sněmovna dozvěděla od aktérů skutečný stav. "Není jasné, zda vláda není založena na lži," zdůraznil Kupka.

Odvolával se přitom na místopředsedu ČSSD Martina Netolického. Server Aktuálně.cz s poukazem na něj a na nejmenované zdroje z Hradu napsal, že Babiš navrhl Hamáčka poté, co Zeman definitivně odmítl jmenovat europoslance Pocheho.

Veto na návrh ODS dnes ve Sněmovně vznesli jménem klubů ANO a ČSSD místopředseda a následně předseda frakce hnutí Roman Kubíček a Jaroslav Faltýnek. "Před problémem prostě neutečete," reagoval předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Překvapil ho postoj poslanců ČSSD. Někteří podle něho kritizovali Zemana za "kreativní výklad ústavy". Nyní se k takovému výkladu podle Stanjury přidal i Hamáček, když tvrdí, že byl jeden seznam a jmenování bylo v souladu s ústavou. "Není to možné. Sociální demokraté nechtějí přiznat barvu," zdůraznil šéf frakce ODS.

ODS se bude ptát na okolnosti ustavení Hamáčka do čela Čenínského paláce při dnešních interpelacích. V kladení dotazů bude pokračovat, dokud se od premiéra nedozví, že postup byl ústavní.