Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražská buňka ČSSD zuří: Nejmenování Pocheho bylo trapné a nestandardní

Miroslav Poche /ČSSD/, předseda pražské ČSSD
Miroslav Poche /ČSSD/, předseda pražské ČSSD
Foto: Praha.eu

Praha - Nejmenováním Miroslava Pocheho ministrem zahraničních věcí se dnes odpoledne bude zabývat předsednictvo krajského výkonného výboru ČSSD Praha. Většina jeho členů se shoduje, že situace je trapná a nestandardní. Prý se také potvrzuje, že fungování koalice ANO s ČSSD za podpory komunistů bude komplikované.

Řízením MZV byl pověřen předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Poche bude na ministerstvu zahraničí působit jako nehonorovaný politický tajemník. Jako důvody nejmenování uvedl prezident Miloš Zeman názory na migraci či jeho minulost údajně spjatou s korupčním prostředím pražské komunální politiky.

"Celá tato situace mi přijde trapná. Pan Poche měl být včera řádně jmenován ministrem. Vše ostatní je nedůstojné. I přesto, že nebyl pan Poche jmenován, jsem rád, že se bude podílet na tvorbě a řízení zahraniční politiky České republiky, a doufám, že pan premiér tuto situaci co nejrychleji vyřeší," řekl poslanec a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

Hlasování o důvěře by podle zastupitelky ČSSD v Praze 6 Lucie Válové ale nemělo být odloženo. "Může přeci nastat situace (a v minulosti takové nastaly) že ministr nebo ministryně z nějakého důvodu nemůže déle svůj mandát vykonávat a řízením takového resortu je (dočasně) pověřen někdo jiný - v takovém případě přeci také nedochází k žádnému hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře nebo nedůvěře," napsala.

Podle radního Prahy 3 a předsedy Mladých sociálních demokratů Radka Hlaváčka by ČSSD měla na situaci zareagovat. "Pro sociální demokracii a její poslance by měly být události posledních dnů a týdnů především velkým varováním. Potvrdilo se, že spolupráce s ANO a KSČM bude nesmírně náročná," řekl.

Témata:  Miroslav Poche Sociální demokracie (SOCDEM) Praha

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy