reklama

"Činnost tohoto takzvaného veřejného ochránce práv je jedním slovem debakl. Je to porážka poslání, smyslu funkce šéfa úřadu, který má hájit lidská a občanská práva našich občanů," řekl Okamura. Šabatová se podle něho netají tím, že normální lidé ji nezajímají. "Na lidská práva normálního pracujícího heterosexuálního bělocha jí čas nezbývá," hřímal Okamura.

Následně vystoupil Klaus ml., který by, jak poznamenal, podpořil zákon na zrušení instituce ombudsmana, je podle něho naprosto zbytečná. "Úřad ombudsmana se pod vedením této dámy (Šabatové) stal ze státní instituce pouze ohniskem pro prosazování levicového politického extremismu," řekl.

Šabatová na jejich vystoupení při debatě o zprávě o činnosti veřejného ochránce práv za loňský rok reagovat nechtěla. "Co tam zaznívalo jako folklor nějaký, není vlastně podstatné," řekla ČTK ombudsmanka. 

Podle Olgy Richterové (Piráti) je naopak úřad veřejného ochránce lidských práv důležitou vyvažovací složkou státu, podle Aleny Gajdůškové (ČSSD) jsou ombudsmanka i zaměstnanci Kanceláře veřejného ochránce práv lidmi na svém místě a dělají dobrou práci. Poslanci Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) a Dominik Feri (TOP 09) sice s Šabatovou v některých záležitostech nesouhlasí, úřad ale hájili. Podle Kaňkovského je pro řadu lidí poslední instancí, jejímž prostřednictvím se mohou domoci spravedlnosti.