Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zasahuje v nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, státní zástupce obvinil pět lidí

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Státní zástupce dnes obvinil pět lidí a jednu firmu z korupce, vydírání a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Případ souvisí se zadávacími řízeními na dodávku služeb do Nemocnice Na Františku a Nemocnice Na Bulovce, kde dnes zasahují policisté. Byl zadržen šéf Bulovky František Novák, který nemocnici vede od konce dubna. Prohlídky se dotkly i dalších míst v Česku a zřejmě se týkají zdravotnických firem

"Víme jen, že byl zadržen současný ředitel František Novák, který v té nemocnici předtím působil v pozici zástupce ředitele, vyhrál výběrové řízení a teď je tam krátký čas ředitelem," sdělil serveru iRozhlas.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová později uvedla, že policie dnes provádí domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor. "Trestní stíhání bylo dosud zahájeno proti pěti fyzickým a jedné právnické osobě pro zločin přijetí úplatku, zločin pokusu vydírání, zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě, dílem dokonaný, dílem nedokonaný ve stadiu pokusu, a zločin podplacení," sdělila. "Trestní řízení je vedeno v souvislosti se zadávacími řízeními na dodávku služeb do Nemocnice Na Františku a Nemocnice Bulovka," doplnila státní zástupkyně.

Vojtěch řekl, že dnešní zásah policie na Bulovce není překvapující. Ministerstvo, které tuto nemocnici spravuje, tam vyslalo svého zástupce. Vojtěch uvedl, že zásah policie potvrzuje jeho podezření, kvůli kterým před časem udělal v nemocnici personální změny.

Novák působil v nemocnici jako provozně-technický náměstek a byl po odvolání ředitelky Andrey Vrbovské pověřený vedením nemocnice. Vrbovskou ministr odvolal na konci ledna, důvodem byla závažná zjištění, která se jí týkala. Naznačil, že mohla být pod vlivem lobbistů.

Novák vyhrál výběrové řízení a od 1. května se stal ředitelem Bulovky. Pokud byl podle ministra do trestné činnosti zapojen, "tak to bude řešit a bude muset dojít ke změně", řekl Vojtěch České televizi.

Nemocnici Na Františku provozuje městská část Praha 1, ročně ji stojí asi 50 milionů korun. Loni vypsala na jejího provozovatele koncesní řízení. Po kritice ho letos v lednu zrušila, ohledně budoucnosti nemocnice chce jednat s magistrátem. Policisté dnes zasahovali i v pražské Perucké ulici, kde sídlí společnost HTS Corporate Group.

Témata:  Fakultní nemocnice Bulovka zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy