Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máslo je čím dál dražší, může za to velká poptávka v Evropě i v Číně

máslo
máslo
Foto: Pixabay

Praha - Cena másla v tuzemsku opět roste. Podle Potravinářské komory ČR za to může vysoká světová poptávka, zvláště v Číně, ale i v Evropě. Ceny by přesto neměly stoupnout na loňské hodnoty, sdělila dnes ČTK mluvčí komory Dana Večeřová.

Spotřeba másla v ČR dlouhodobě roste. Podle posledních údajů za rok 2016 však podle statistiků klesla o 1,8 procenta na 5,4 kilogramu na obyvatele

Podle údajů Českého statistického úřadu stála čtvrtka másla v červnu v Česku v průměru 51,81 Kč. Nejdražší bylo v Libereckém kraji, kde cena vystoupala na průměrných 57,27 Kč. Loni v srpnu se cena másla v obchodech podle ministerstva zemědělství pohybovala od 50 do 70 korun.

Podle Večeřové jde o pokračování trendu z loňského roku. „Navíc jsme opět v období, kdy krávy mají fyziologicky méně tuku v mléce. Zásoby másla v Evropě jsou nulové, snížil se i kvůli domácí spotřebě jeho vývoz z Evropy," uvedla Večeřová. Máslo podle ní přestalo být bráno jako stravovací hrozba. „Navíc mléčný tuk se používá i pro výrobu sýrů, jejichž spotřeba taky roste," dodala.

Podle mluvčího Agrární komory ČR Jiřího Felčárka roste cena másla od počátku roku, naopak výkupní ceny mléka od zemědělců mírně klesají. "Nyní se pohybujeme zhruba na ceně loňského průměru, který byl 8,50 Kč/l, prostor pro růst výkupních cen podle našeho názoru je," dodal. Komora by však podle něho preferovala stabilní trh, protože nestojí o razantní nárůst, který by rozkolíbal celý trh s mlékem a mléčnými výrobky.

Témata:  máslo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy