reklama

V práci o rodinném právu, kterou Malá sepsala v roce 2011 na soukromé vysoké škole v Bratislavě, našel systém na odhalování podvodů opakovanou shodu s příspěvky. Navíc obsahuje také nepřiznané pasáže z diplomové práce Veroniky Grossové, sepsané o pět let dříve na Masarykově univerzitě v Brně. V jednom případě Malá převzala původní text i se dvěma překlepy.

„V práci paní Malé je minimálně pět procent textu shodného s prací paní Grossové. Lze ale předpokládat, že množství bude vyšší," řekl Českému rozhlasu Jan Mach, který má na starosti odhalování plagiátů na Vysoké škole ekonomické.

Ministryně podle expertů také opsala nebo bez citace parafrázovala i část učebnice České rodinné právo autorek Milany Hrušákové a Zdeňky Králíčkové. „Dá se říci, že tímto způsobem práce nabyla na požadovaném rozsahu, tak aby splnila podmínku počtu stránek, na druhé straně je to nutno říct tak, že je to v tomto směru plagiát," uvedl odborník na rodinné právo a vysokoškolský pedagog Stanislav Balík.

Malá podle serveru využila při psaní práce i internet, aniž uvedla zdroj. Týká se to třeba zkopírovaných částí příspěvků týkajících se střídavé výchovy z vybraných odborných serverů, ale například i některých webových právních poraden.

Malá, která byla ve středu jmenována ministryní spravedlnosti, pochybnosti o originalitě své práce odmítá. „Samozřejmě že je to moje autorská práce. Samozřejmě jsem i citovala," řekla Radiožurnálu. Dodala, že předpokládá, že škola kontrolu provedla. Navíc prý měla oponenta, který naznal, že je práce v pořádku. Za standardní po obsahové i formální stránce označil práci i její odborný vedoucí z pražské právnické fakulty David Elischer.

Ředitel Panevropské vysoké školy v Bratislavě Michal Mutňanský nechtěl detaily práce Malé komentovat s tím, že text nemá nastudovaný.

„Plnohodnotného ministra zahraničí sice nemáme, ale zato máme trestně stíhaného premiéra a ministryni spravedlnosti, která podváděla a opisovala. Kde jsou ty časy, kdy to znamenalo pro politika konec kariéry. Teď už je klid na práci," komentoval zprávu šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.