Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předpověď: Chystáte se na dovolenou? Do Itálie přichází vlna veder, V Česku to tak veselé není

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Řím/Praha - Jestliže se v právě chystáte na dovolenou do Itálie, připravte se na pořádná vedra. Rtuť teploměru se vyšplhá vysoko nad 30 stupňů a tento ráz počasí má vydržet nejméně pět dní. To v Česku si budeme muset na vyloženě letní teploty ještě pár dní počkat.

Nad Apeninský poloostrov se z Afriky přesouvá tlaková výše Caronte. Ve městech na jihu i severu země lze očekávat teploty až 34 stupňů, na Sicílii a Sardínii až 40 stupňů.

Ve velkých městech - Miláně, Římě, Florencii, Bologni, Bari, Terstu či Palermu - má být 32 až 34 stupňů.

Deník La Stampa upozorňuje na nezvyklý průběh letošního léta: zatímco loni touto dobou byly v Itálii vlny veder normou, nyní je to výjimka a klimatické i teplotní výkyvy nelze snadno předvídat.

A jaký bude začátek prázdnin v Česku?

Sobota (00-24):Skoro jasno až polojasno, přechodně až oblačno a na horách na severovýchodě ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, v západní polovině Čech místy až 25 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 8 m/s a místy s nárazy kolem 15 m/s, informuje chmi.cz.

Neděle (00-24):Skoro jasno až polojasno. Na severu a východě území většinou oblačno a ojediněle přeháňka. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, na severovýchodě kolem 16 °C. Slabý, přes den mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Pondělí (00-24):Skoro jasno až polojasno. Na severu a východě území převážně oblačno a ojediněle přeháňka. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, na severovýchodě kolem 17 °C. Slabý, přes den přechodně mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Úterý (00-24):Jasno až polojasno, na severu a severovýchodě až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Slabý během dne mírný severní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od středy do pátku:Jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty zpočátku 12 až 8 °C, postupně 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 30 °C.

Témata:  počasí léto Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy