Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jablka v Česku jsou nejdražší v historii, platíme za ně více než 40 korun

Jablka
Jablka
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Holovousy (Jičínsko) - Cena jablek překonala rekord z roku 2013, kdy jsme za kilo platili 41,83 koruny. Nyní stojí v průměru za 43,14 koruny, uvedl Český statistický úřad. Důvodem je podle ovocnářů nedostatek jablek v Evropě po loňské neúrodě způsobené jarními mrazy.

Kilogram jablek se v polovině června prodával v průměru za 43,14 koruny. Meziročně to představovalo zdražení o 30 procent.

"Zásoba jablek v EU k začátku června činila pouhých 249.000 tun. Loni v červnu zásoba činila 786.000 tun a předloni 798.000 tun," řekl ČTK předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Nižších cen jablek se spotřebitelé podle něj dočkají až s novou sklizní, tedy přibližně od přelomu srpna a září.

Letos mrazy sady nepostihly, takže úroda jablek by mohla být v ČR i v Evropě po dvou špatných letech opět na běžné úrovni. 

Ceny jablek trvale rostou od loňského podzimu. Loni v září stál kilogram jablek 32,43 koruny, v lednu byla průměrná cena 36,90 koruny a v dubnu přesáhla 39 Kč/kg. Do ceny jablek se s postupující prodejní sezonou promítají i náklady na jejich skladování. 

V Česku se ceny jablek řídí vývojem trhu v Evropě, protože dovoz zajišťuje přes polovinu české spotřeby jablek. Každý Čech sní za rok v průměru 24 kilogramů jablek a výrobků z nich.

Témata:  ovoce zdražování ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy