reklama

"O možném odchodu pana ředitele Mazánka se přitom hovoří již delší dobu, nejde tedy o nijak nepromyšlený krok. Se svým záměrem plk. Mazánek seznámil také jím řízený útvar," informoval na webu mluvčí prezidia Jozef Bocán.

O tom, že Mazánek odchází na konci července do civilu, informovala ve čtvrtek Česká televize. Letos bude Mazánkův odchod z čela NCOZ už několikátou personální změnou ve vedení bezpečnostních sborů. V polovině května byl zproštěn výkonu služby ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek. Tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) zdůvodnil svůj krok snahou vyšetřit hospodaření tajné služby.

Na konci dubna skončil ve vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín, a to po sporech s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ke konci května pak odešel ředitel pražské policie Miloš Trojánek, který se přesunul na pozici krajského policejního ředitele na Vysočině. Pražskou policii v současnosti řídí Jan Ptáček. Média také spekulují o chystaném odchodu policejního prezidenta Tomáše Tuhého, který by měl zamířit na post velvyslance v Bratislavě.

NCOZ vznikla před necelými dvěma lety sloučením policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Její vznik vyvolal roztržku uvnitř tehdejší vládní koalice mezi ČSSD a hnutím ANO. Mezi nejhlasitější kritiky reformy patřil bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, který kvůli tomu od policie odešel.