Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hacker zaútočil na počítače v rokycanské nemocnici, žádá výkupné v kryptoměně

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Rokycany - Počítačovou síť v plicní nemocnici v Janově na Rokycansku minulou sobotu napadl hacker. Vyzval správce sítě k uhrazení částky ve virtuální měně, která se zobrazila na všech monitorech v síti. Nemocnice na to nepřistoupila.

Hacker omezil běžný chod státního zařízení, počítačová síť v nemocnici nefunguje. "Dosud neznámý pachatel získal neoprávněně přístup k uloženým datům společnosti, která zašifroval a tím je učinil nefunkční," uvedla rokycanská policejní mluvčí Hana Kroftová. 

"Už dnes odpoledne se systém znovu rozběhne ze zálohy. Povedlo se obnovit téměř všechno," řekl ČTK ředitel nemocnice Roman Mudra. Vedení zařízení na vydírání nepřistoupilo. "On se ani nikdo nepřihlásí. Na obrazovce se jen objevilo, abychom zaslali nějaké soubory na zkoušku, že nám je odkódují," uvedl. Léčebna to ovšem nemohla udělat, protože informace ve zdravotnictví jsou většinou tajné. 

"Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost, na který jsme se okamžitě obrátili, řekl, že nejčastěji se to stane tím, když někdo otevře něco v e-mailu," uvedl Mudra. Policisté případ prověřují pro podezření z přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.

Nefunkční počítače neomezily léčbu, ale měly vliv například na odchody pacientů, protože chyběly údaje, kdy má být jaký pacient propuštěn. 

Témata:  hacker nemocnice EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy