Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec mateřské a rodičáku? Poslanci mají nový plán

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zákonodárci se budou zabývat přejmenováním mateřské a rodičovské dovolené. Skupina poslanců navrhla nahradit slovo "dovolená" slovem "péče".

Předkladatelé podotýkají, že přejmenování mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči je krokem vysoce symbolickým. Odpovídající terminologie je ale podle nich prvním krokem k uznání významu péče o děti a rodinu.

Současné pojmy podle autorů nevyhovují kvůli tomu, že lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené "svůj čas netráví dovolenou, která je obecně chápána jako dobou odpočinku a zotavení, ale fyzicky i psychicky náročnou péčí o nezletilé dítě". Bude také podle nich zřejmé, že mateřská a rodičovská péče nejsou podmnožinami zákonného pojmu dovolená.

Mateřskou a rodičovskou dovolenou poskytuje rodičům ze zákona zaměstnavatel. Peněžitou pomoc v mateřství, takzvanou mateřskou, i rodičovský příspěvek vyplácí v této době stát.

Témata:  mateřská Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy