Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté podpořili vládu ANO a ČSSD

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Vedení KSČM dnes po čtyřech hodinách jednání rozhodlo, že komunisté ve Sněmovně podpoří při hlasování o důvěře menšinovou vládu hnutí ANO a sociální demokracie.

Vyplývá to z informací ČTK a podle náznaků odcházejících členů vedení. Jednání stranického ústředního výboru začalo v centrále KSČM u ulici Politických vězňů v 09:00. Nyní se očekává tisková konference.

Komunisté si pro toleranci kabinetu veřejně kladli především programové požadavky. Před dvěma týdny se usnesli, že toleranci vlády ANO a ČSSD zváží, pokud její programové prohlášení bude obsahovat sedm základních programových požadavků komunistů.

Kabinet by měl podle nich například prosadit předpis o obecném referendu, zvyšovat minimální mzdu, zdanit církevní restituce a chránit přírodní bohatství ČR mimo jiné tím, že by vodní zdroje přešly do vlastnictví státu, krajů a obcí, či ochranou těžebních ložisek před "zcizením do zahraničních rukou".

Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) ve středu. Sociální demokraté obsadili pět křesel, zbylá místa získalo ANO. Prezident ale odmítl jmenovat nominanta ČSSD Miroslava Pocheho ministrem zahraničí a pověřil dočasným vedením resortu šéfa ČSSD Jana Hamáčka, který se současně stal ministrem vnitra. Proti Pochemu měli výhrady i komunisté.

Témata:  vláda KSČM Andrej Babiš Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy