reklama

"Někdy se říká, že Česká republika patří k nejvíce takzvaným proizraelským zemím vůbec. Já si myslím, že je to tak především proto, že se navzájem prostě dobře známe a důvěřujeme si jako přátelé," sdělil Štěch ČTK.

Předseda Senátu připomenul, že vzájemné kontakty se datují hluboko do historie. Masarykovi pomohly získat podporu pro vznik československého státu vliv a styky řady židovských hospodářských, politických a kulturních činitelů. Masaryk pak podle Štěcha jako první prezident navštívil roku 1927 Jeruzalém a Tel Aviv ještě v tehdejší britské Palestině, aktivně se věnoval místní židovské komunitě a sionistickému projektu.

Československo po druhé světové válce patřilo k největším zastáncům vzniku Izraele. Ministr zahraničí Jan Masaryk tuto myšlenku otevřeně podpořil v OSN. "Je velmi varující, že v řadě zejména západoevropských zemích pozorujeme v posledních letech strmý nárůst antisemitismu. Ty středověké předsudky jakoby znovu ožívají. Je zjevné, že boj proti antisemitismu ještě bohužel zdaleka není dobojován," dodal předseda Senátu.