Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté se přibližují k vládě jen symbolicky, míní politologové

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Rozhodnutím o podpoře vlády hnutí ANO a ČSSD se komunisté od roku 1989 přiblížili nejblíže k vládnímu rozhodování. Dopad na český politický systém ale bude především symbolický, tvrdí politolog Kamil Švec.

Politoložka Vysoké školy ekonomické Vladimíra Dvořáková připomněla, že komunisti už v minulosti sehráli klíčovou roli při volbě Václava Klause prezidentem.

Švec poznamenal, že komunisté od listopadové revoluce nikdy nebyli tak blízko vládnímu rozhodování jako nyní. "Nenechali si tedy utéct tu příležitost, hlasovali vlastně i o sobě samých, nejenom o ANO a ČSSD," okomentoval dnešní rozhodnutí Ústředního výboru KSČM.

Verdikt to ale podle něj byl očekávatelný. Podotkl, že na vzniku vlády má zájem i prezident Miloš Zeman. Komunisté tak požadavku vyhověli.

Zdůraznil skutečnost, že se komunisté nerozhodli pouze při hlasování o důvěře opustit sněmovní sál, a tím snížit počet hlasů nutných k důvěře vládě, ale že budou pro vládu hlasovat. Při odchodu KSČM ze sněmovních lavic by totiž koalice potřebovala 93 hlasů, což je přesně počet jejích poslanců. Žádný z nich by tak nesměl chybět a stačil by jeden rebelující poslanec, aby důvěru vláda nezískala.

Pravděpodobnost, že druhá Babišova vláda skutečně důvěru Sněmovny získá, je podle Švece nyní velmi vysoká, mohou se ale podle něj stále ještě objevit komplikace spojené s obsazováním ministerstva zahraničí nebo ministerstva spravedlnosti, kdyby se potíže ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) prohlubovaly.

Dopad vlády podporované komunisty na politický systém vidí hlavně v symbolické rovině. A to především z důvodu, že se komunistická strana dostává do důležité pozice, i když neprošla za posledních téměř 30 let žádnou významnější reformou.

Témata:  KSČM vláda Hnutí ANO

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy