Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec amalgánových plomb v Česku: Děti a těhotné už je nedostanou

Zdravotnictví
Zdravotnictví
Foto: Korzo

Praha - Dětem do 16 let, těhotným a kojícím ženám nebudou zubaři dávat po ošetření zubního kazu amalgamové plomby.

Ode dneška totiž začínají platit nové předpisy omezující používání rtuti, která postihuje životní prostředí i lidské zdraví. Evropský parlament je schválil již loni v březnu. Ročně zubaři udělají v Česku přes pět milionů všech typů zubních výplní, ze zdravotního pojištění se na ně ročně vydá asi 1,5 miliardy korun.

Takzvaný míchaný amalgám na plomby připravovali stomatologové přímo v ordinaci mimo jiné ze rtuti. Pro dospělé budou dál používat takzvaný dozovaný, neboli předem navážený a připravený amalgám. Předseda České stomatologické komory Roman Šmucler ČTK řekl, že úplný zákaz amalgámu bude nejspíš až v roce 2030.

Veřejné zdravotní pojištění počítá s tím, že jedna varianta plomby je zdarma. Nově to bude pro děti, těhotné a kojící takzvaný skloionomerní cement, ze kterého jsou plomby bílé. Zdravotní pojišťovny jim plomby z něj hradí už od začátku letošního roku. Podle některých zubařů jsou ale bílé zubní výplně méně kvalitní a bude je třeba častěji opravovat.

Témata:  zubaři lékaři EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy