Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi zasadili ránu Německu. Naděje na řešení migrační krize klesá

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - V bavorské Křesťanskosociální unii (CSU) panuje skepse ohledně změn v přístupu k migraci, na kterých se německá kancléřka Angela Merkelová dohodla s partnery v Evropské unii.

V sobotu v noci to naznačil vlivný poslanec CSU Alexander Dobrindt poté, co Česko, Maďarsko a Polsko dementovaly, že Merkelové přislíbily politickou dohodu o zrychleném navracení migrantů z Německa do země EU, v níž byli registrováni.

"Vzhledem k odlišným prohlášením z některých členských zemí Evropské unie se dá pochybovat o tom, že se závěry summitu stanou skutečností," řekl Dobrindt deníku Bild am Sonntag. Na oddělených schůzkách se dnes odpoledne o výsledcích summitu budou radit vrcholní představitelé CSU a kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Merkelová v dopise koaličním partnerům z CSU a sociální demokracie, o němž v sobotu informovala agentura DPA a další média, napsala, že získala od 14 zemí, včetně Česka, Maďarska a Polska příslib ohledně urychleného navracení migrantů.

Vrcholní představitelé těchto tří států, kteří se dlouhodobě ke kancléřčině migrační politice stavějí kriticky, následně tuto informaci dementovali. Nicméně mluvčí německé vlády následně uvedl, že česká strana vyjádřila ochotu jednat o dohodě ohledně zlepšené spolupráce při vracení osob.

Témata:  Česká republika Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy