reklama

Většinu z nich už propustila. ČTK to dnes řekla mluvčí krajské policie Jana Slámová. Pětidenní klimatický tábor v Louce u Litvínova dnes končí. Severočeské doly budou škody kvůli zastavení prací v lomu Bílina teprve vyčíslovat.

V sobotu ráno se 16 aktivistů připoutalo na vrcholu rypadla v lomu Bílina. Od té doby stála těžba, Severočeské doly obnovily provoz po 12 hodinách. Rypadlo lidé opustili zhruba po patnácti hodinách. Mezitím několik stovek aktivistů z různých evropských zemí pochodovalo podél hrany lomu. Uprostřed pochodu několik desítek lidí opustilo legálně vymezenou trasu a vtrhlo do povrchového dolu, policisté je postupně zajistili a odvezli na služebny.

Celkem 130 lidí je podezřelých z přestupku proti veřejnému pořádku a neuposlechnutí výzvy policie a dalších 150 lidí je podezřelých z přestupku neuposlechnutí výzvy policie a z neoprávněného vniknutí do důlního díla. Před dnešním polednem zůstávalo na policii deset lidí, ostatní už policisté propustili. Přestupek budou místní obecní úřady řešit nejen s účastníky z Česka, ale také s Němci či Brity a dalšími cizinci.