Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při protestu v mosteckém dole spáchalo přestupek až 280 aktivistů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Louka u Litvínova (Mostecko) - Policie v souvislosti se sobotním protestem proti těžbě uhlí na Mostecku zajistila 280 lidí. Podezřívá je z přestupkového jednání.

Většinu z nich už propustila. ČTK to dnes řekla mluvčí krajské policie Jana Slámová. Pětidenní klimatický tábor v Louce u Litvínova dnes končí. Severočeské doly budou škody kvůli zastavení prací v lomu Bílina teprve vyčíslovat.

V sobotu ráno se 16 aktivistů připoutalo na vrcholu rypadla v lomu Bílina. Od té doby stála těžba, Severočeské doly obnovily provoz po 12 hodinách. Rypadlo lidé opustili zhruba po patnácti hodinách. Mezitím několik stovek aktivistů z různých evropských zemí pochodovalo podél hrany lomu. Uprostřed pochodu několik desítek lidí opustilo legálně vymezenou trasu a vtrhlo do povrchového dolu, policisté je postupně zajistili a odvezli na služebny.

Celkem 130 lidí je podezřelých z přestupku proti veřejnému pořádku a neuposlechnutí výzvy policie a dalších 150 lidí je podezřelých z přestupku neuposlechnutí výzvy policie a z neoprávněného vniknutí do důlního díla. Před dnešním polednem zůstávalo na policii deset lidí, ostatní už policisté propustili. Přestupek budou místní obecní úřady řešit nejen s účastníky z Česka, ale také s Němci či Brity a dalšími cizinci.

Témata:  demonstrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy