Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo obrany mělo účetní chyby za tři miliardy, Když přišla kontrola, odstranilo je

Prezident jmenoval do funkce ministra obrany Vlastimila Picka, 19. března 2013
Prezident jmenoval do funkce ministra obrany Vlastimila Picka, 19. března 2013
Foto: Vláda.cz

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky ministerstva obrany (MO) za rok 2017. Zaměřil se také na závěrečný účet a na údaje, které resort předkládal v roce 2017 pro hodnocení plnění státního rozpočtu. Chyby se ministerstvu podařilo odstranit v průběhu kontroly.

"Nesprávnosti za 3 miliardy korun, které kontroloři zjistili ve vedení účetnictví, MO odstranilo ještě během kontroly a před uzavřením účetních knih za rok 2017," informuje nku.cz.

Další chyby už podle NKÚ nebyly významné. Týkaly se například dlouhodobého nehmotného majetku, výnosů z prodeje letounů nebo časového rozlišení nákladů. Účetní závěrka ministerstva proto podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

V údajích předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu zjistili kontroloři nedostatky, které nebyly významné. Vznikly zejména při zatřídění výdajů na informační a komunikační technologie. V závěrečném účtu ministerstvo chyby nemělo.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) účetnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy