Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČOI vyslala do terénu mladistvé figuranty, alkohol jim prodala většina obchodů

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Zatím nejmasivnější kontrolu na dodržování zákazu prodeje alkoholu osobám mladším 18 let v jediný den provedla Česká obchodní inspekce (ČOI) v pátek 29. června 2018, kdy se rozdávalo vysvědčení. Téměř 60 procent obchodů prodalo v ten den alkoholický nápoj mladistvým.

"Jednalo se záměrně o den, kdy školáci dostávají vysvědčení a chystají se případně oslavit začátek prázdnin," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Kontroly proběhly ve všech regionech, celkem bylo zkontrolováno 44 provozoven, obchodníci zákaz porušili a alkohol mladistvému prodali v 26 z nich (tj. 59 %).

Nejhorší situace byla v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde mladistvým figurantům ČOI prodejce při všech kontrolách alkoholický nápoj prodal. "Na Olomoucku se jednalo o dvě prodejny především s dárkovým zbožím a vinotéku. V Ostravě právě v den vysvědčení probíhal Festival v ulicích a i zde inspektoři provedli tři kontroly s figuranty, vždy jim alkohol byl prodán," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

S prodejci povede ČOI řízení. Může být udělena pokuta až jeden milion korun.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) alkohol obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy