reklama

Malá v práci Mikroklimatické podmínky v chovu králíků prokazatelně opsala 11 stran z textu studentky Zity Pavlišové, která práci na podobné téma napsala o dva roky dříve. Uvedla to dnes rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Podle mluvčí univerzity Jiřiny Studenkové by dnes práce Malé z roku 2005 neprošla antiplagiátorským systémem. Univerzita však nadále stojí za svým pondělním prohlášením, že práce splnila svým charakterem požadavky, které jsou na závěrečné práce kladeny. "V roce 2005 nebyly závěrečné práce digitalizovány, kontrola citací a zdrojů byla velmi omezená. Přestože jsou zde nesrovnalosti v otázce citací a teoretických východisek, považujeme výsledky práce za originální, jelikož přináší nové poznatky," uvedla.

Nerudová řekla, že z dnešního pohledu by diplomová práce Malé byla označena za plagiát. Podle ní se však názor na plagiátorství vyvíjí v čase a dříve se tento termín nepoužíval.

"Z veřejných zdrojů se dozvídáme, že ministryně spravedlnosti Taťána Malá opsala i svoji první diplomovou práci. Člověk, který postavil své vzdělání na kopírování práce druhých, nemá ve vládě co dělat. Potvrzují se naše slova o tom, že Taťána Malá nemá základní předpoklady pro výkon funkce ministryně spravedlnosti," reagoval místopředseda ODS Martin Kupka. Pokud Malá sama vládu neopustí, měl by podle Kupky vyvodit ze situace odpovědnost premiér Andrej Babiš (ANO). 

"Ministryně Malá opisovala i v diplomce o chovu králíků. Dlouho jsem se tak nezasmál, jak při čtení tohoto článku. Tato vláda se nemusí kritizovat. Sama si dává facku za fackou," reagoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).