reklama

Policie koncem června zasahovala mimo jiné v pražské Nemocnici Na Bulovce a Nemocnici Na Františku. Ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák tento týden rezignoval. Celkem policisté obvinili devět lidí včetně Nováka a Zelenáka, na dva obviněné soud uvalil vazbu. Jsou to severočeský podnikatel Tomáš Horáček a bývalá ředitelka Nemocnice na Bulovce Andrea Vrbovská.

"Dnes ráno ministr odvolal ředitele nemocnice Františka Nováka bez udání důvodu. Nemocnici dál řídí zástupce statutárního orgánu. Nemocnice funguje dál bez omezení péče," řekl mluvčí Bulovky Martin Šalek.

Ministr po odvolání Vrbovské letos v lednu naznačil, že za jejím odchodem je podezření na přílišný vliv lobbistických skupin. Ve funkci ji nahradil její statutární zástupce Novák, který se od 1. května stal novým ředitelem. Ministerstvo v nemocnici také zahájilo kontrolu.

Server iRozhlas.cz dnes uvedl, že podle policejních odposlechů si Horáček údajně řekl o úplatek 7,2 milionu korun za to, že firmě MW Dias zajistí vítězství v zakázce na úklid v Nemocnici Na Bulovce. Horáček při výslechu uvedl, že částka nebyla úplatek, ale přiměřený pětiprocentní zisk ze zakázky.