Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum: Do Sněmovny by se dostalo jen sedm stran. ODS posílila, Piráti klesli

Volby do Poslanecké sněmovny
Volby do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Do parlamentu by se nyní dostalo jen sedm stran, těsně pod pěti procentním prahem by zůstala TOP 09 a hlouběji STAN. Posílila ODS, své postavení upevnila ČSSD, ztratili Piráti a SPD. Hnutí ANO je nadále nejmocnějším činitelem na naší politické scéně. Ukázal to červnový průzkum agentury STEM.

ANO by získalo 32 procent hlasů (v dubnu 32,9 procenta). Druhá ODS poskočila z dubnových 13,7 procenta na červnových 15,5 procenta, což je v průzkumech STEM nejvíce od loňských voleb do Sněmovny. Třetí by zůstali Piráti, jejich zisk ale klesl z 13,5 procenta na 10,2 procenta.

Na čtvrté místo by se dostali komunisté s 9,1 procenta (v dubnu 8,5 procenta). Místo by si vyměnili s SPD, jehož zisk spadl z dubnových devíti procent na 8,6 procenta, což je také nové minimum pro toto hnutí v šetřeních STEM od voleb. ČSSD by si polepšila ze sedmi na 7,9 procenta a lidovci z 5,4 procenta na 6,3 procenta.

TOP 09 zůstala těsně před branami do Sněmovny se ziskem 4,9 procenta. Hnutí STAN kleslo z 3,9 procenta na rekordní minimum 2,7 procenta. 

"Hnutí ANO by se na základě současných výsledků naskytlo několik možností, jak vytvořit dvoustrannou volební koalici. Nejsilnější by bylo spojení hnutí ANO a ODS – získalo by ústavní většinu 120 mandátů. Dále by byla možná dvoustranná koalice s Piráty, která by dala dohromady 105 mandátů. Početně by šlo realizovat i koalici s SPD – ta by měla těsnou většinu 101 mandátu," uvedli autoři průzkumu na webu stem.cz.Při dotazu, zda se respondenti chtějí zúčastnit poslaneckých voleb, odpovědělo kladně 58 %, záporně 22 % a rozhodnuto podle vlastního vyjádření není 20 % dotázaných. 

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO ODS Starostové a nezávislí Sociální demokracie (SOCDEM) Svoboda a přímá demokracie Česká pirátská strana KDU-ČSL TOP 09 KSČM volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy