Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolem trati mezi Ústím a Lovosicemi vypul obří požár. Kvůli vyprahlé zemi vznikají další ohniska

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Lovosice - Podél kolejí mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi vypukl rozsáhlý požár, zasahuje 150 hasičů. Ohroženy jsou domky přímo u trati, evakuaci ale úřady zatím nenařídily. Na trati z Prahy přes Ústí nad Labem do Děčína a dále Drážďan, Berlína a Hamburku je přerušena doprava. Vypnuté jsou troleje, aby hasičům nehrozil úraz elektrickým proudem.

Nikdo není podle hasičů ohrožen na životě. Hořet začalo dnes dopoledne. První ohnisko je mezi ústeckou čtvrtí Vaňov a obcí Dolní Zálezly a další jsou na různých místech až do Lovosic. Situaci komplikuje dlouhotrvající sucho a místy nepřístupný terén. "Země je vyprahlá, jedno ohnisko uhasíme a další se na jiném místě objeví," řekl zastupující mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Požár ohrožuje bývalé železniční domky u trati, které slouží většinou jako rekreační objekty nebo domky na nářadí.

Na místě kromě 25 dobrovolných i profesionálních jednotek hasičů zasahuje také hasicí letadlo. "Situace je proměnlivá, připravujeme vrtulník s watervakem a přeskupujeme jednotky do těch nejvíce ohrožených lokalit," řekl Rudolf. Velitel zásahu na místě komunikuje se starosty jednotlivých obcí, kteří sledují situaci s dobrovolníky.

"Některé spoje jsme odklonili na druhý břeh Labe, ale dojedou se zpožděním. Sháníme autobusy pro náhradní dopravu," řekl ČTK mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Důležitou trať využívají i nákladní vlaky.

Policie zastavila kvůli zásahu hasičů dopravu na silnici 30 mezi tratí a Labem. "Je uzavřen celý úsek mezi Lovosicemi a Ústím, abychom uvolnili cestu pro hasiče," řekla ČTK litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová. Řidiči mohou využít dálnici D8 nebo komunikaci na protější straně řeky, která vede od Litoměřic až do Děčína.

Témata:  Ústecký kraj železnice požáry

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy