Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vietnam podal Česku stížnost na Zaorálka

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vietnamské velvyslanectví předalo v pondělí českému ministerstvu zahraničí diplomatickou nótu, v níž si stěžuje na výroky předsedy zahraničního výboru Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o Vietnamu.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové představitelé úřadu ujistili vietnamské diplomaty, že Zaorálkova slova neodrážejí oficiální českou pozici. Zaorálek koncem června ve výboru řekl, že Vietnam je organizovaný zločin a stalo se z něj bezpečnostní riziko prvního řádu.

Podle Lagronové se zástupci ministerstva zahraničí shodli s vietnamskými diplomaty, že vztahy obou zemí jsou přátelské a na velmi dobré úrovni. "Vietnamská strana si dále cení postavení národnostní menšiny, kterému se vietnamská komunita v ČR těší od roku 2013. Případné problémy jsou průběžně řešeny vzájemným jednáním. V červnu 2017 byly dále podepsány dvě smlouvy, o spolupráci v boji proti trestné činnosti a o předávání odsouzených osob, které po svém vstupu v platnost poskytnou právní rámec pro posílenou spolupráci v těchto oblastech," uvedla Lagronová.

Bývalý ministr zahraničí Zaorálek na jednání zahraničního výboru Sněmovny uvedl, že ve Vietnamu je špatná situace s vydáváním víz do Česka a že se věcí zabývala i Bezpečnostní rada státu. Z Vietnamu se podle něj stalo bezpečnostní riziko prvního řádu. "Vietnam je prostě organizovaný zločin. Já když jsem byl v Hanoji a v Saigonu, tak se mi Vietnamci omlouvali, normální Vietnamci, že nám prostě takovýmto způsobem posílají takovýto rozsah zločinu do České republiky," řekl ve výboru.

Témata:  Vietnam Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy