Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká televize je dezinformační médium? Expert se naštval, prý úmyslně šíří fake news

Česká televize
Česká televize
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Publicista, bezpečnostní analytik a někdejší ředitel Kanceláře Rady vlády ČR pro zpravodajskou činnost Jan Schneider s neskrývanou kritikou zhodnotil vysílání České televize. Tvrdí, že se "šířením fejku zařadila mezi dezinformační média".

Podle analytika se Česká televize zařadila mezi dezinformační média tím, že v pořadu Newsroom podrobila kritice Asociaci nezávislých médií, která uděluje Krameriovy ceny. To je podle něj v rozporu s jejím veřejnoprávním statutem. Uvedl to na serveru Česká pozice.

Odborník podotýká, že zatímco Evropská unie a celý svobodný svět bojují s dezinformacemi, Česká televize v pořadu Newsroom podrobila kritice Asociaci nezávislých médií, která uděluje Krameriovy ceny. Za asociací podle redaktorů stojí třeba web AC24, o němž redaktoři ČT uvedli, že je na seznamu dezinformátorů ministerstva vnitra. 

"Hana Malá z odboru PR ministerstva vnitra však oficiálně sdělila, že „ministerstvo vnitra neposuzuje konkrétní weby, ale konkrétní informace. Žádné seznamy tedy resort vnitra nevytváří.“ A podle definice ministerstva vnitra „dezinformace“ znamená šíření záměrně nepravdivých informací s cílem ovlivnit rozhodování nebo názory těch, kteří je přijímají," upozornil analytik.

Česká televize se tak podle něj "úmyslným šířením přejatého fejku sama zařadila mezi dezinformační média". To je ale nejen v rozporu s jejím veřejnoprávním statutem, ale také tak činí za peníze široké veřejnosti, upozornil odborník.

Podle něj navíc nejde o první případ, kdy televize rozšiřuje "nepravdivé informace"- V době kampaně pro umístění amerického radaru v Česku šířila "dezinformaci, že by radar měl být namířen proti íránským a severokorejským raketám, přestože severokorejské rakety by oblétaly zeměkouli opačným směrem, jak dnes ví každé vzdělavatelné individuum," dodal.

Domnívá se, že si veřejnost musí zvykat, že demokracie není jednohlas a soulad a nerozborná jednomyslnost a podobné severokorejské libůstky. "Jádrem demokracie je inteligentní řešení sporů, proto je náročná a musí být i dost tvrdá. Podle Chestertona je dokonce velmi demokratické srazit soka ze schodů, když se mu dopřeje výsady čelního souboje," míní.

Závěrem upozornil, že je třeba hájit zásadní právo zpochybňovat a přehodnocovat v politické oblasti vše a periodicky a nenechat se převálcovat "tsunami lží ruděprávního střihu." "Ale zvykneme-li si na to, nic jiného si nezasloužíme. Už jednou jsme to totiž zažili. Ale kdo si lže o vlastních dějinách, spadne do toho znovu," uzavřel.

Témata:  Česká televize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy