Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti sbírají podpisy pod petici za online petice

Česká pirátská strana
Česká pirátská strana
Foto: Martina Černáková / INCORP images

Praha - Piráti chtějí docílit toho, aby bylo možné přijímat petice online přes internet. Začali proto sbírat pod petici podpisy. Strana se inspirovala webem, na němž přijímá petice britský Parlament.

Ve Spojeném království existuje web, na němž přijímá petice britský Parlament. Při dosažení stanoveného počtu podpisů pod peticí ji projedná vláda nebo Sněmovna.

"Neexistuje žádný předpis, který by nutil petice dělat papírově. Podpisy se sbírají 'postaru' vlastně jen ze zvyku a kvůli tomu, že vláda, Sněmovna, Senát, Praha ani další státní orgány nezřídily žádný kanál, jak online petici podat," tvrdí Piráti. 

"Jedním z našich cílů je zapojit občany do rozhodování. Drtivá většina Pražanů je na internetu. Chceme jim maximálně ulehčit vyjádřit názor na to, co město dělá nebo co by mělo dělat," uvedl kandidát Pirátů na pražského primátora Zdeněk Hřib.

Online petice by také usnadnily registraci občanských kandidátek. Dnes je k jejich založení třeba sesbírat papírové podpisy sedmi procent obyvatel obce, což v Praze znamená zhruba 90.000 podpisů.

Témata:  Česká pirátská strana petice Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy