Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš a Morawiecki se setkali v Karlových Varech. Polsko ocenilo český postoj k uprchlíkům

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki
Foto: mr.gov.pl

Karlovy Vary - Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes jednal v Karlových Varech se svým polským protějškem Tadeuszem Morawieckým. Shodli se, že vzájemné vztahy obou zemí jsou na velmi dobré úrovni. Polsko je pro Českou republiku podle obratu druhým největším obchodním partnerem. Předběhlo i Slovensko.

"Česká republika je pro nás klíčovým partnerem nejen co se týká hospodářství, ale i v kultuře, jak dokazuje tento filmový festival, kde i polští filmaři získali řadu ocenění," řekl Morawiecký.

Obě země podle Morawieckého spolupracují na vyšetřování podvodů spojených s DPH, vyměňují si informace o podnikatelích, kteří tyto podvody činí, a spolupracují na reverse charge, tedy přenesené daňové povinnosti u DPH. "Děkuji také za postoj českého premiéra v evropské radě ohledně migrantů. Díky tomu jsme mohli mít takové záběry, že nás nikdo nebude nutit, abychom přijímali migranty," dodal.

Podle Babiše mají obě země společné názory na evropský rozpočet nebo čerpání fondů. "Jsem rád, že i naše kontrolní hlášení v Polsku funguje a že se díky němu vybraly rekordní daně. To, co potřebujeme hlavně řešit, je infrastruktura. Chceme dohnat naše zpoždění ve výstavbě dálnic," uvedl český premiér. 

Témata:  Andrej Babiš Polsko Česká republika Mateusz Morawiecki uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy