reklama

Podle mluvčí hasičů Nicole Zaoralové by dvojice mohla být v Thajsku v sobotu dopoledne místního času. "Na místě budou ve spolupráci s českou ambasádou a po dohodě s thajskými úřady prověřovat, jaký typ pomoci, včetně možného zapůjčení čerpadel, by ČR mohla poskytnout thajským záchranným složkám při vyprošťování 12 chlapců a jejich trenéra ze zatopené jeskyně tak, aby záchranná operace byla co nejúčinnější," uvedlo ministerstvo zahraničí. Připomnělo také, že Česko v minulých dnech nabídlo Thajsku i vyslání potápěčů.

Do Thajska míří Petr Vodička, který působil například v Íránu po zemětřesení v roce 2003 nebo v Nepálu po zemětřesení v roce 2015. Spolu s ním bude na místě David Kareš, který se podílel na odstranění spadlé trojské lávky v Praze a na zásahu po výbuších v muničních skladech ve Vrběticích.

O možnosti vyslat do Thajska hasiče a případně i velkokapacitní čerpadla mluvil už ve středu premiér Andrej Babiš (ANO). Dnes na facebooku napsal, že se s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), který je pověřen i řízením ministerstva zahraničí, dohodl na vyslání dvou hasičů, kteří by na místě prověřili, jak Česko může nejúčinněji pomoci a jak tuto pomoc do Thajska dopravit.

V Karlových Varech dnes Babiš uvedl, že hasiči mají v Thajsku zejména zjistit, jestli by Česko vůbec mohlo nějak pomoci. "Potřebujeme vědět, jakou techniku tam používají, jaký je tam terén. Některé naše nejvýkonnější pumpy váží 36 tun, takže jsme řešili i přepravu. Připravujeme se na různé alternativy," řekl Babiš.