Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko vyslalo do Thajska dva hasiče. Na místě prověří, jak pomoci dětem v jeskyni

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha/Bangkok - Česko posílá do Thajska dva hasiče, kteří na místě prověří, jak by mohla země pomoci při záchraně 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra, které voda uvěznila v jeskyni Tham Luang. Diskutuje se o možnostech počkat na opadnutí vody nebo vysvobodit hochy s pomocí potápěčů.

Podle mluvčí hasičů Nicole Zaoralové by dvojice mohla být v Thajsku v sobotu dopoledne místního času. "Na místě budou ve spolupráci s českou ambasádou a po dohodě s thajskými úřady prověřovat, jaký typ pomoci, včetně možného zapůjčení čerpadel, by ČR mohla poskytnout thajským záchranným složkám při vyprošťování 12 chlapců a jejich trenéra ze zatopené jeskyně tak, aby záchranná operace byla co nejúčinnější," uvedlo ministerstvo zahraničí. Připomnělo také, že Česko v minulých dnech nabídlo Thajsku i vyslání potápěčů.

Do Thajska míří Petr Vodička, který působil například v Íránu po zemětřesení v roce 2003 nebo v Nepálu po zemětřesení v roce 2015. Spolu s ním bude na místě David Kareš, který se podílel na odstranění spadlé trojské lávky v Praze a na zásahu po výbuších v muničních skladech ve Vrběticích.

O možnosti vyslat do Thajska hasiče a případně i velkokapacitní čerpadla mluvil už ve středu premiér Andrej Babiš (ANO). Dnes na facebooku napsal, že se s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), který je pověřen i řízením ministerstva zahraničí, dohodl na vyslání dvou hasičů, kteří by na místě prověřili, jak Česko může nejúčinněji pomoci a jak tuto pomoc do Thajska dopravit.

V Karlových Varech dnes Babiš uvedl, že hasiči mají v Thajsku zejména zjistit, jestli by Česko vůbec mohlo nějak pomoci. "Potřebujeme vědět, jakou techniku tam používají, jaký je tam terén. Některé naše nejvýkonnější pumpy váží 36 tun, takže jsme řešili i přepravu. Připravujeme se na různé alternativy," řekl Babiš.

Témata:  Česká republika Andrej Babiš hasiči thajské děti uvězněné v jeskyni Thajsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy