Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duka se pustil do komunistů: Zdanit církevní restituce je skandální, věřím ve svědomí poslanců

Dominik Duka
Dominik Duka
Foto: www.cuni.cz

Velehrad - Podle kardinála Dominika Duky jsou požadavky komunistů týkající se zdanění církevních restitucí skandální. Sněmovna letos v únoru v prvním čtení schválila návrh na zdanění peněžitých náhrad, které stát posílá každoročně církvím za majetek nevydaný v restitucích.

Ve středu se bude ve Sněmovně hlasovat o důvěře vládě. Komunisté avizovali, že podpoří menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, již dříve to podmínili také zdaněním církevních restitucí. Premiér Andrej Babiš (ANO) se zdaněním náhrad souhlasí, za zdanění církevních restitucí se postavil i předseda ČSSD Jan Hamáček.

"Věřím ve veřejné mínění i ve svědomí poslanců a naší justice," uvedl dnes Duka na Velehradě na Uherskohradišťsku na tiskové konferenci po jednání 114. plenárního zasedání České biskupské konference.

Připomněl, že Ústavní soud odmítl takzvanou restituční tečku. "Nevěřím tomu, že by naše justice mohla udělat takový krok. Něco jiného je komunistická ideologie, něco jiného je komunistická strana. Přece i v komunistické straně jsou lidé, kteří mají smysl pro čest a spravedlnost," řekl Duka.

"Dovedeme pochopit, že může být diskuze, ale byl bych nerad, kdybychom měli za 29 let svobody, na které se naši předchůdci podíleli, trpět pomstu těch, kteří založili diktaturu komunistické strany a kteří mají doposud rozhodující slovo a nejsou jenom ti, kteří tolerují současnou vládu, ale jsou jakýsi tichý společník, který, jak víme, si přivlastňuje právo diktovat," uvedl Duka.

Vláda v demisi letos v lednu zdanění církevních restitucí podpořila, i když připustila, že zákon pravděpodobně povede k soudnímu sporu. 

Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi schválený v předminulém volebním období za vlády Petra Nečase (ODS) počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny podle tohoto zákona už od roku 2013.

Témata:  Dominik Duka církevní restituce KSČM

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy