Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malá skončí na dlažbě? Pokud se prokáže plagiátorství, měla by odstoupit, tvrdí Babiš

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla odstoupit, pokud se prokáže, že opisovala v diplomových pracích. Malá se má v pondělí k podezřením z plagiátorství vyjádřit na jednání poslanců ANO.

Radiožurnál dnes položil Babišovi otázku, zda by Malá měla odstoupit, pokud se její plagiátorství potvrdí. "Tak pokud to tak je, tak asi ano, ale já jsem s ní nemluvil a ona tvrdí, že to tak nebylo. Tak je to tvrzení proti tvrzení," odpověděl premiér.

Malá bude podle Babiše pozvána na pondělní jednání poslaneckého klubu ANO, aby situaci kolem údajného opisování vysvětlila. "Doufám, že se obhájí a že je to jenom, řekněme, nevím, jak to říct, nechci použít to klasické slovo kampaň, jako Čapí hnízdo," doplnil premiér.

Malá k odstoupení nevidí důvod. "Považuji to za způsob, jak mě očernit a snížit mou důvěryhodnost. Vnímám to celé jako útok na Andreje Babiše skrze mě a na nově vznikající vládu. Já mám ve vztahu ke svému studiu a psaní diplomových prací naprosto čisté svědomí a nevidím důvod k rezignaci," uvedla Malá.

Rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová již dříve řekla, že Malá v práci Mikroklimatické podmínky v chovu králíků z roku 2005 prokazatelně opsala 11 stran z textu studentky Zity Pavlišové. Podle univerzity by práce nyní neprošla antiplagiátorským systémem, ale v tehdejší době bylo odhalování plagiátů velmi obtížné. Univerzita si však nadále stojí za svým prohlášením, že práce splnila svým charakterem požadavky, které jsou na závěrečné práce kladeny. 

Malá k výtkám k práci z brněnské univerzity uvedla, že nečekala, že se novináři budou zabývat 13 let starou diplomovou prací. "Ovšem nemám problém si ji kdykoliv obhájit, stejně jako to budu dělat u svých kroků a rozhodnutí na postu ministryně," napsala. ČTK dnes řekla, že posuzovat 13 let starou prráci dnešní optikou je objektivně nemožné, protože jsou jiná pravidla a zcela jiné nároky.

Minulý týden vyvstaly pochyby také o diplomové práci Malé při studiu práv na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě.

Témata:  Andrej Babiš plagiáty Hnutí ANO Taťána Malá

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy