reklama

Podle současného zákona se zákaz prodeje o vybraných svátcích vztahuje vedle maloobchodu i na velkoobchody s plochou nad 200 metrů čtverečních. Předkladatelé, kteří chtějí velkoobchody ze zákona vyjmout, argumentují mimo jiné tím, že jejich uzavření ohrožuje zásobování těch obchodů, které můžou mít o stanovených svátcích otevřeno.

Ministerstvo práce (MPSV) doporučilo vládě zaujmout neutrální stanovisko. Jak píše ve svém stanovisku, nevidí důvod k vynětí celého segmentu velkoobchodu ze zákona. Pokud má změna zákona umožnit zásobování malých prodejen nebo stravovacích provozů rychle se kazícím zbožím, očekávalo by MPSV, že výjimka se bude vztahovat na velkoobchod s tímto zbožím. 

Neutrální postoj doporučilo zaujmout ministerstvo průmyslu, které upozornilo na problém s kontrolní činností, protože existují velkoobchody, kde můžou nakupovat podnikatelé i občané. Stejný postoj doporučilo i ministerstvo vnitra, které uvádí, že s ohledem na krátkou dobu účinnosti zákona lze stěží zhodnotit jeho dlouhodobé dopady.

Návrh podpořila Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Také ona uvádí argument, že maloobchodníci, kteří mají v zákoně výjimku a můžou mít o svátcích otevřeno, budou moci nakupovat u velkoobchodníků.

Vláda navíc v návrhu stanoviska upozorňuje na to, že v současné době je u Ústavního soudu návrh skupiny senátorů na zrušení celého zákona.