Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová verze portálu veřejné správy zatím nefunguje, spuštěna měla být dnes

Notebook, ilustrační fotografie
Notebook, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dnes měl být naostro spuštěn nový elektronický portál veřejné správy, který by měl nabídnout lidem vyřízení 37 služeb státu bez nutnosti navštívit úřad. Příslušný web ve 14:00 nabízel ovšem jen obecné informace.

Lidé by si prostřednictvím portálu měli vyřídit například potvrzení o bezdlužnosti, výpis z rejstříku trestů nebo výpis z bodového hodnocení řidiče. Potřebovat k tomu ale budou občanský průkaz s čipem, o který mohli úřady požádat od začátku července.

Nově mohou e-Občanku získat už do 24 hodin, ale za poplatek 1000 korun. Výměny průkazů kvůli ukončení platnosti těch původních je v rámci standardních 30 dnů bezplatná.

K aktivaci čipu bude třeba podobně jako u platební karty či mobilního telefonu zadat čtyřmístný až desetimístný identifikační osobní kód (obdoba PINu) a také deblokační osobní kód (obdoba PUKu). K využívání e-Občanky pro komunikaci s elektronickým portálem z domova si lidé budou muset pořídit čtečku čipových karet, pokud ji už nemají zabudovanou ve svých počítačích. Získají ji ve většině obchodů s elektronikou, její cena začíná zhruba na 190 korunách. Navíc si budou muset stáhnout aplikaci e-Občanky.

Témata:  veřejná správa občanský průkaz PC

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy