Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platy ve veřejné sféře neporostou? Vláda a odbory se ani dnes nedohodly

CZK
CZK
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Dohoda o tom, o kolik a odkdy si zaměstnanci státu a veřejných služeb polepší, by mohla pak padnout do poloviny srpna. Dnešní jednání mezi vládou a odbory výsledek nepřinesla.

"Obě strany by rády cílily na podobné datum (dohody do poloviny srpna). Bude ale záležet na tom, co budou varianty obsahovat a jak to bude vypadat s navýšením pro zaměstnance a pro bezpečnostní složky," uvedl dnes předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Odbory požadují pro učitele o 15 procent vyšší sumu na platy a pro ostatní pracovníky veřejného sektoru zvýšení tarifů o deset procent, a to od října. Premiér Andrej Babiš (ANO) už dřív řekl, že do platů poputuje příští rok o deset procent peněz víc než letos. Učitelé by si měli přilepšit o 15 procent. Pro ostatní zaměstnance, tedy hasiče, policisty či úředníky má být na platy o šest procent prostředků víc. Tarify by se jim měly zvýšit o dvě procenta, zbytek by byl na odměny.

První propočty variant by mohly být na stole už tuto středu. Odboráři očekávají, že ministerstvo bude posuzovat tři či čtyři modely. Nejdřív by o nich měli diskutovat členové vlády. Poté budou pokračovat i neformální jednání s odboráři. Týkat se budou hlavně poměru sumy na tarify a odměny a případného rušení nejnižší platové tabulky pro nejhůře odměňované. Oficiální schůzka s odbory se pak uskuteční začátkem srpna.

Středula se už o víkendu sešel se šéfem ČSSD a ministrem vnitra Janem Hamáčkem a ministrem práce Petrem Krčálem (ČSSD). "Dohodli jsme se, že budeme podporovat plošný růst platů o deset procent," uvedl pak na twitteru Hamáček.

Průměrný hrubý plat ve veřejném sektoru momentálně činí 31.968 korun. Polovina pracovníků vydělávala přes 29.840 korun hrubého. Částky jsou vyšší než v soukromém sektoru.

Témata:  platy Josef Středula vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy