Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akademici a legislativci žádají rezignaci Malé. Petici podepsalo přes 2000 lidí

Taťána Malá (ANO)
Taťána Malá (ANO)
Foto: Facebook

Praha - Internetovou petici na odvolání Taťány Malé (ANO) z funkce ministryně spravedlnosti podepsalo přes 2000 lidí včetně několika členů legislativní rady vlády, které Malá předsedá. Piráti chtějí, aby se podezřeními z plagiátorství zabýval na úterní schůzi sněmovní ústavně-právně výbor.

"Podpisy pod petici připojily děkanky právnických fakult Masarykovy univerzity Markéta Selucká a Univerzity Palackého v Olomouci Zdenka Papoušková," sdělil autor petice Petr Bezouška z Právnické fakulty Univerzity Palackého.

Vedle něj petici podepsali z členů legislativní rady Stanislav Kadečka, Jan Wintr a Bohumil Havel. Premiéra Andreje Babiše (ANO) vyzývají, aby z jednání Malé vyvodil důsledky a prezidentovi navrhl její odvolání.

Petici dnes kolem 14:00 podpořilo 2170 lidí. Bezouška uvedl, že ho překvapila silná odezva napříč všemi obory. "Podepisují se lidé ze všech vysokých škol, desítky profesorů a docentů, přidávají se i z Akademie věd. Zvláště mne ale těší, že jsou mezi nimi stovky studentů a absolventů, kteří se tímto hlásí k základním pravidlům akademické práce," napsal ČTK Bezouška.

V posledních týdnech vyvstaly pochyby o diplomové práci Malé při studiu práv na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě, v níž experti podle médií objevili opsané pasáže. Obdobná podezření se pak objevila u práce na Mendelově univerzitě v Brně. Podle petice je ověřitelné, že práce jsou v různých pasážích plagiáty. "Nejde o účelové nařčení s cílem paní ministryni diskreditovat. Nejedná se ani o kampaň vůči hnutí, jehož jste předsedou, neboť takto bychom vystoupili vůči každému bez ohledu na politickou příslušnost," píší autoři Babišovi.

Případ podle petice nelze zlehčovat. "Má-li být člověk garantem spravedlnosti v našem státě, spravovat resort, s nímž jsou spojovány určité hodnoty a ideály, musí být nejen dobrým manažerem, ale především bezúhonným člověkem," stojí v petici. Plagiátorstvím se podle petentů Malá z působení ve funkci ministryně spravedlnosti diskvalifikovala. Upozorňují na to, že morální aspekty vysokého školství nelze přehlížet či relativizovat.

"Ministryně spravedlnosti, která získala svůj titul na právnické fakultě podvodem? To je přeci nejen neetické, ale dokonce zcela absurdní," uvedl dnes předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Soudí, že jmenování Malé do kabinetu není myšleno vážně, ale "jde o kouřovou clonu, která má zastínit problematickou minulost premiéra a komunistické podporovatele vznikající vlády".

Předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) soudí, že o záležitosti by se mělo debatovat spíše na plénu právě při jednání o vyslovení důvěry vládě. "Je to více politická otázka než otázka odborného výboru," řekl ČTK. Pokud Piráti se svým návrhem skutečně přijdou, bude se o něm hlasovat v úvodu schůze výboru jako o doplnění návrhu jejího programu.

Témata:  plagiáty petice vláda Taťána Malá

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy