Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákon o celostátním referendu? Poslanci ANO, ČSSD a Pirátů návrh upravili

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci ANO, ČSSD a Pirátů pozměnili návrh zákona o celostátním referendu. Otázky plebiscitu by předem posuzoval Ústavní soud a pod žádost o vyvolání všelidového hlasování by se muselo podepsat nejméně půl milionu voličů.

Iniciátoři referenda by museli podle návrhu sesbírat nejméně 50.000 podpisů, teprve potom by se mohli obrátit s žádostí o přezkum otázky na Ústavní soud. Pokud by k ní ústavní soudci neměli námitek, k vyvolání hlasování by bylo nutné sesbírat dalších 450.000 podpisů. Aby bylo referendum platné, musela by přijít hlasovat nejméně čtvrtina voličů.

Sněmovní ústavní komise dnes pověřila předsedkyni Kateřinu Valachovou (ČSSD), aby svolala všechny strany zastoupené ve Sněmovně k jednání o celkovém pozměňovacím návrhu. Komise také doporučila návrh dále upravit tak, aby lidé nesměli hlasovat o ústavních otázkách. 

Ve Sněmovně jsou pro zavedení referenda hnutí ANO, Piráti, SPD, ČSSD a KSČM. Dohromady mají 152 hlasů, ústavní většina činí 120 hlasů. I v případě, že by Sněmovna nakonec nějaký návrh ústavního zákona schválila, může narazit v Senátu.

Témata:  referendum Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy