Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman a Babiš? Pořád "něco matlají" jako Pat a Mat, vysmál se jim Bělobrádek

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Druhá vláda Andreje Babiše (ANO) požádá ve středu Sněmovnu o důvěru, od pravicové opozice ji však nedostane. Podle ní se Babiš chystá poprvé od roku 1989 přivést k moci KSČM. Starostové a nezávislí, TOP 09 či KDU-ČSL se shodují také ve výhradách k programu a personálnímu obsazení druhého Babišova kabinetu.

Komunisté by měli tolerovat menšinovou vládu ANO a ČSSD. Místopředseda STAN Vít Rakušan dnes řekl, že komunisty přivádí k moci premiér Babiš kvůli své ambici být předsedou vlády. "Je to nepřekonatelná osobní ambice být premiérem a nedostatek demokratického cítění," vysvětlil, proč Babiš po loňských podzimních volbách nenašel jiné vládní uspořádání. Šéf poslanců STAN Jan Farský označil za jediné pozitivní, že ČR bude mít po středě zřejmě vládu s důvěrou. 

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil řekl, že v posledních dnech přicházejí každý den nové důvody, proč vládě důvěru nedat. Vadí mu tolerance od komunistů či kauza kolem končící ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) i dalších ministrů. "Třetím důvodem je to, že vláda bude populistická a levicová, rezignovala na ambiciózní kroky typu reforma školství, justice," uvedl Pospíšil.

Lidovci hovoří o tom, že vláda je nemravná. Zmiňují Babišovo manažerské selhání, když ani den před hlasováním o důvěře nejsou jasná jména všech ministrů. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek přirovnal Babiše a prezidenta Miloše Zemana k postavám Pata a Mata, které si "něco matlají". "Neměli bychom být pro srandu králíkům a dělat takové věci, které jsou směšné možná pro děti, ale velmi nebezpečné," uvedl.

Je v zásadě jedno, kdo v tom dream teamu bude

Opoziční strany i koaliční ČSSD kvitují, že Babiš ustoupil od myšlenky, že by po rezignaci Malé mohl úřad vést dočasně sám. ČSSD podle předsedy sněmovního klubu Jana Chvojky považuje řešení situace dosazením Jana Kněžínka za přijatelné. Připustil, že v případě, že by Babiš řídil resort sám, jak uvedl v pondělí, by část poslanců ČSSD nemusela ve středu hlasovat pro důvěru vládě.

"Je to další králík z klobouku a spíš to dokládá, jak je absurdní ten způsob, jak se vláda, nejdůležitější orgán České republiky dává dohromady," komentoval Farský.

"Je v zásadě jedno, kdo v tom dream teamu bude, protože ryba smrdí od hlavy, je pro nás nepřijatelné, když je tu premiér obviněný z trestného činu," uvedl Bělobrádek s odkazem na trestní stíhání Babiše v dotační kauze Čapí hnízdo. Za nápad "z jiné galaxie" označil pondělní Babišova slova o tom, že by vedením spravedlnosti pověřil sám sebe.

Pospíšil má pondělní Babišovo prohlášení za absurdní. "Jsem rád, že se této absurdity nakonec vyvaroval," konstatoval. Uvedl, že Kněžínka zná jako úředníka a legislativce. "Otázkou je, zda jeho mandát bude trvalý, nebo dočasný, tato země by potřebovala kvalitního ministra s politickou podporou na celé volební období, aby mohl vyřešit věci, které předchozí ministr zanedbal," uvedl.

Témata:  vláda Andrej Babiš Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy