Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku se prodávala zelenina s nebezpečnými listeriemi. Nemáte ji doma?

Nákupy, ilustrační fotografie
Nákupy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Na český trh se dostala mražená zelenina s podezřením na kontaminaci bakteriemi způsobujícími listeriózu. Problém se týká kukuřice maďarského původu, která se dostala do jednodruhových mražených výrobků i různých zeleninových směsí společnosti Greenyard.

Podezření z kontaminace dopadá na různé šarže vyrobené od 13. srpna 2016 do 20. června 2018. Informace o konkrétních výrobcích, včetně názvů a dalšího označení, zveřejnily na svém webu řetězce Tesco, Lidl, Penny Market a Makro.

"SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby stahované šarže potravin nekonzumovali," uvedl mluvčí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Bakterie Listeria monocytogenes vyvolává onemocnění listerióza, které postihuje zejména osoby se sníženou imunitou, starší osoby, těhotné ženy a novorozence, u zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků. Bakterie přežívají i teploty pod bodem mrazu a ke snížení rizika infekce z mražené zeleniny by ji spotřebitelé měli pečlivě vařit a nekonzumovat bez vaření (např. v salátech a smoothies).

Témata:  listerie potraviny obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy