Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jmenoval nové soudce, varoval je před novináři

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval 40 nových soudců navržených exministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Vyzval je, aby před vynášením rozsudků zachovávali mediální ticho. Mají se snažit novináře zaplácnout jako vosy.

Zeman dnes přijal demisi Pelikánovy nástupkyně, ministryně Taťány Malé (ANO), která v čele úřadu vydržela dva týdny a rezignovala v souvislosti s kritikou ohledně vzniku svých diplomových prací. 

"V původním scénáři bylo: Vážená paní ministryně spravedlnosti, dámy a pánové. Život je plný překvapení. Paní ministryni spravedlnosti jsem dnes dopoledne odvolal, nového ministra spravedlnosti jmenuji asi za půl hodiny. Takže jste naprosto bezprizorní," pozdravil Zeman nové soudce.

Poté se prezident v krátkém proslovu věnoval "tématu, které ho ve vztahu k soudcům a nejen k nim poněkud trápí" - tedy novinářům. "Budete soudit kauzy, které přitahují pozornost médií. A novináři se z vás budou snažit vytáhnout nejrůznější podrobnosti o těchto kauzách dříve, než bude vynesen rozsudek," prohlásil.

"Chtěl bych vás varovat před tím, abyste podlehli iluzi, že novináři vás obdivují, že ve vás vidí mediální hvězdy. Ne. Chtějí z vás vytáhnout informace pro svá často bulvární média, a to není nikdy dobře. Novináři jsou cosi jako vosy, které kolem vás budou kroužit. Snažte se je zaplácnout, dát si pozor, abyste přitom nedostali žihadlo, a zachovávejte, až do vynesení rozsudku, mediální ticho," doporučil soudcům.

Mezi nově jmenovanými soudci převažují ženy, kterých je 23. Nejvíce nováčků posílí soudy, které spadají pod Krajský soud v Praze, Ústí nad Labem a Brně. Soudcem se nově stal i dosavadní státní zástupce Roman Kafka, známý z kauzy tzv. lihové mafie nebo z případu střelby v Uherském Brodě. Bude pracovat u Okresního soudu v Kroměříži. 

Témata:  Miloš Zeman soudy novináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy