reklama

Zároveň už její sestavování ukázalo, jak silný vliv na ni měl a podle všeho i bude mít prezident Miloš Zeman, který odmítl jmenovat navrženého kandidáta ČSSD na ministra zahraničí Miroslava Pocheho. Složení kabinetu navíc podle deníků nedává příliš šancí na zásadní reformy, které Česká republika potřebuje.

S druhou vládou Andreje Babiše podle komentátora Hospodářských novin (HN) padá poslední velké tabu polistopadové politiky, které dosud vylučovalo komunistickou stranu z aktivní účasti na vládnutí. Kabinet rovněž nastupuje do funkce bez plnohodnotného ministra zahraničí i spravedlnosti. "A poprvé se premiérem s důvěrou sněmovny stane člověk, který je evidovaným agentem StB. A který má navíc na krku trestní stíhání," uvádí autor. Vládu hnutí ANO a ČSSD s podporou komunistů zatím lze podle něj těžko nazvat jinak než vládou hodnotové relativizace, zmatku a nejistoty. "Do značné míry to předznamenává a limituje její možnosti," píše se v úvodním článku HN.

"Proti duopolu Zeman-Babiš se sociální demokracii nepovládne snadno. Což se týká i komunistů, třetího do party. S minimálním volebním výsledkem prosadili maximum. Ve chvíli, kdy vláda získá důvěru, skončí i jejich vyjednávací moc," napsal komentátor deníku E15. Babiš má podle něj vždy po ruce záložní variantu - hlasování s Okamurovou SPD. "Cena za takový vývoj je dostatečně známa: další posilování prvků přímé demokracie, odvolatelnost politiků, rozbití zastupitelské demokracie a na komunální úrovni zavedením přímé volby starostů. Jsou to neradostné vyhlídky," uvádí komentář v E15.

Blesková výměna Taťány Malé za Jana Kněžínka v čele ministerstva spravedlnosti podle sloupku Lidových novin ukazuje na mnohem hlubší problém nastupující vlády: politickou slabost a nečitelnost takřka každého jejího člena. "Jediní politici s jakžtakž čitelnými názory jsou ve vládě dva: Jan Hamáček a Andrej Babiš. A to je zatraceně málo," míní komentátor Lidových novin.