Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se vysmál Chovancovi: Je zatrpklý z prohry, stranická disciplína musí bejt

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Rozhodnutí expředsedy ČSSD Milana Chovance nehlasovat dnes pro podporu menšinové vlády ANO a ČSSD přičítá prezident Miloš Zeman jeho zatrpklosti.

Stranická disciplína musí bejt, citoval prezident Švejka Jaroslava Haška na dotaz novinářů při odchodu ze Sněmovny, co kroku Chovance říká.

"Víte stranická disciplína musí bejt, neboť jak říkal Švejk, jinak bychom lezli po stromech jako opice," uvedl Zeman. Později k politikovi, který při něm stál například při prezidentské volbě v lednu letošního roku, uvedl, že je možné, že je zatrpklý. "Někdy si dovedu představit člověka, který je poněkud zatrpklý, protože se mu nepodařilo ve svobodných volbách uspět, ale každý z nás, kdo dělá politiku, tohle někdy zažije," konstatoval.

Na dotaz novinářů, zda druhá vláda Andreje Babiše (ANO), která se musí opřít o hlasy komunistů, vydrží po zbytek volebního období, řekl, že zřejmě ano. Svůj projev prezident ohodnotil jako výborný. "Pokud někdo odešel během mého projevu ze sálu, pak patrně proto, že dostal žaludeční koliku z mého projevu, pochopitelně, a potřeboval se jí zbavit na příslušném zařízení," uvedl.

Bývalý úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec dnes nepodpoří vládu ANO a sociální demokracie v hlasování o důvěře. Uvedl to v prohlášení, které zaslal ČTK. Na hlasování dnes nedorazí, z jednání dolní komory se omluvil. Někdejšímu ministrovi vnitra vadí to, že menšinový kabinet musí při hlasování o důvěře spoléhat na podporu KSČM. Kritizuje také podmínky, které se podařilo v koaličních rozhovorech vyjednat současnému vedení ČSSD s ANO.

Chovanec uvedl, že kabinet nepodpoří kvůli svému poslaneckému slibu. "V němž jsem slíbil, že budu svůj mandát vykonávat 'podle svého nejlepšího vědomí a svědomí'. Svědomí je ryze individuální záležitosti a nelze jej podřídit kolektivnímu rozhodnutí," napsal. Spolupráci s ANO odhlasovali členové ČSSD ve stranickém referendu. Chovanec nicméně uvedl, že je v rozporu s jeho svědomím umožnit vznik vlády, kde bude ČSSD plnit roli "fíkového listu".

Bývalý ministr kritizuje to, že ČSSD bude navzdory tzv. bohumínskému usnesení o zákazu spolupráce s extremistickými stranami ve vládě podporované KSČM. Současné vedení ČSSD podle něj navíc při jednání o vzniku kabinetu couvlo od téměř všech původních požadavků. "Zisk ministerstva vnitra nemohu považovat za úspěch, za nějž je (jako jediný!) dnes vydáván," uvedl Chovanec.

Témata:  Milan Chovanec Miloš Zeman Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy